VEEL GESTELDE VRAGEN

In de 6 jaar dat onze kitesurfschool bestaat hebben we al een hele boel vragen de revu zien passeren. De meest gestelde vragen vind je hieronder. Staat jou vraag er niet tussen? Mail of bel ons dan via info@kitesurfschoolzeeland.nl of +31682088840.

KITESURFLES

Is kitesurfen een geschikte sport voor mij?

Kitesurfen is een sport voor iedereen! Man of vrouw, jong of oud, kan allemaal leren kitesurfen. Wat je nodig hebt is goede zin en je zwembenodigdheden.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat kitesurfen niet een sport is voor alleen sportieve of sterke mensen. Bij kitesurfen heb je alle kracht van de vlieger namelijk op je trapeze zitten, welke vast zit aan je lichaam. Je lichaam is dus een anker die de vlieger op zijn plek houdt. Het sturen van de vlieger gaat dus geheel zonder kracht en het is hierbij juist heel belangrijk dat je geen spanning op de bar en je armen zet. De voornamelijkste spiergroep die je zal voelen na een kite sessie zijn je buikspieren, omdat je tijdens het sturen/varen/waterstarten vaak aan het crunchen bent. 

Ben je als vrouw nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan eens naar ons team, een groot aantal dames waarvan zelfs een aantal moeder zijn! Vind je het spannend en vind je het fijn om les te krijgen van een vrouwelijke instructrice? Laat dit dan weten bij je boeking. 

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Poh, dat is heel persoonlijk! Gemiddeld gezien hebben cursisten 3 lessen nodig voor de basis van het kitesurfen. De meeste mensen kunnen aan het einde van hun derde les een paar meter links en rechts varen. Heb je ervaring met powerkiten of wakeboarden, dan kan het sneller gaan. Voordat de meeste cursisten bij ons een setje kopen hebben ze 3 groepslessen gehad en één of twee extra privélessen genomen en kunnen ze 50 meter beide kanten op varen.

Met een privécursus kom je meestal een paar stappen verder dan met een groepscursus, omdat je dan veel meer tijd aan de vlieger hebt.

Is al het materiaal inclusief in de cursusprijs?

Absoluut. Je hoeft zelf alleen zwemkleding en een handdoek mee te nemen. Wij hebben alle maten wetsuits, impact vests, schoentjes, en helmen. Ook het gebruik van kites en boards tijdens je les is inclusief in de cursus prijs.

Je mag uiteraard altijd je eigen wetsuit meenemen, mits deze warm genoeg is. Wij gebruiken het hele jaar door een 5/4mm wetsuit met lange mouwen en benen. In de zomer kan een 4/3mm wetsuit ook voldoen. Indien je een privéles boekt, kun je ook gebruik maken van je eigen materiaal, al doen we dat liever niet. Instructeurs staan altijd klaar om eigen materiaal te checken en op te zetten met je, echter weten wij van ons eigen materiaal zeker dat het veilig is en hoe alles werkt. Gebruik van eigen kites is daarom op eigen risico. Gebruik van eigen kites of wetsuit verandert niet de prijs van de les of cursus.

Kan ik het beste privéles of duoles nemen?

In een privéles heb je een eigen kite met een eigen instructeur, waarbij je dus veel meer tijd hebt om te leren kitesurfen. Je bent altijd bezig met de kite en leert daardoor sneller zelfstandig zijn. Een privéles is de meest effectieve om kitesurfen te leren.

In een duoles deel je een kite samen met 1 ander persoon, je hebt dus ongeveer 50% van de tijd zelf de kite vast. Je kunt tijdens een duoles veel van elkaar leren, doordat je constant ziet wat de ander goed of juist fout doet. De duoles is de meest voordelige manier om te leren kitesurfen.

Wat is een BB Talkin radiohelm?

Je kunt tijdens een les een BB Talkin radiohelm boeken. Dit is een helm met een radio die direct in contact staat met je instucteur. Je kunt hierdoor op elk moment van de les tegen je instructeur praten en advies vragen, en de instructeur kan aanwijzingen geven via de radio. Dit is een hele fijne methode om het kitesurfen te perfectioneren als je al wat verder bent, vanaf de waterstart heeft het echt toegevoegde waarde.

Kan je al kiten en wil je graag bochten leren maken of trucjes leren? Dan is een BB Talkin radiohelm super fijn om realtime contact te hebben met je instructeur. Zo hoef je niet terug naar de kant voor advies over die ene transitie die je net gemaakt had, maar krijg je meteen tips en tricks op het water.

Hoe hard moet het waaien voor de les?

Dat hangt af van de soort les die je geboekt hebt. De eerste les kan doorgaan vanaf 7 knopen, deze les is namelijk met een trainerkite die al bij heel weinig wind goed kan vliegen. Ga je bodydraggen of waterstarten, dan kunnen we het water op vanaf 10 knopen.

De windvoorspelling kun je checken via Windfinder (superforecast!), of Windy. Wij maken daarnaast gebruik van een betaalde windforecast service en bekijken elke dag de windkaarten van weerplaza.

De actuele wind kun je vinden via Waterinfo Rijkswaterstaat (knopen is ongeveer 2 keer het aantal m/s) of via Actuele wind.

Met welke windrichting gaat mijn kitesurfles door?

Bijna met alle windrichtingen kunnen we gaan kitesurfen bij Kitesurfschool Zeeland. De enige windrichting die lastig is voor ons is zuidoosten wind. Deze hebben we een enkele keer in de zomer op een hele warme dag, en dan waait het meestal te zacht om te gaan kitesurfen. Voor alle andere windrichtingen hebben we een spot waar we naar toe kunnen. De wind die we het meeste hebben is zuidwesten wind en noorderwind. 

Supervisie of huren?

Wij stellen als kitesurfschool vrij hoge eisen aan supervisie en het huren van een kitesurfset. Dat komt doordat wij een veilige omgeving willen op het water voor onze cursisten en andere kitesurfers, en omdat wij zuinig zijn op ons materiaal. 

Wil je huren? Dan moet je bij ons helemaal zelfstandig zijn. Je krijgt dan vanuit de bus een kitesurfset mee en die lever je 2,5u later weer netjes ingepakt bij ons in. Op het water moet je upwind kunnen varen, de kite mag niet crashen en je moet een veilige kitesurfer zijn ten opzichte van jezelf en andere kitesurfers. 

Wil je supervisie? Dan staat er op de kant een instructeur klaar die jou, samen met andere kiters in spé in de gaten houdt. De instructeur helpt je bij vragen over het opzetten van je kite en houd je constant in de gaten voor als het een keer mis gaat. Om je aan te melden voor supervisie moet je in ieder geval compleet zelfstandig zijn met het kite en board. Upwind varen hoeft niet, maar je moet wel op tijd zelf upwind kunnen lopen.

Als wij het niet veilig vinden voor onszelf, andere kitesurfers of ons materiaal, behouden we ons het recht om je sessie ten alle tijden te beëindigen.  

BOEKINGEN

Kan ik een groepsles boeken terwijl ik me maar alleen op geef?

Dat kan zeker! Wij proberen er dan een groepsgenoot voor je bij te zoeken, die past bij jou niveau en gewicht. In het hoogseizoen is de kans heel groot dat we deze vinden, in het voor- en naseizoen is die kans minder groot. Mochten we geen passende groepsgenoot voor je kunnen vinden, dan wordt je les automatisch omgeboekt naar een privéles van 2,5 uur (+50€ per les).

Wat zijn de mogelijke lestijden?

We geven les van 9.00u – 11.30u, 12.30u – 15.00u en 16.00u – 18.30u.

Binnen hoeveel tijd na elkaar moet ik mijn lesdagen inplannen?

Wij raden je aan om je cursus binnen 2 maanden afgerond te hebben. Veel cursisten kiezen ervoor om de 3 lessen van een cursus op opeenvolgende dagen te doen. Je kunt ook elke week een les pakken, of keer in de maand.

Er zijn diehards die 2 lessen op één dag inplannen. Dit kan, maar we raden het je niet aan. De ervaring leert dat je dan minder leert dan als je de lessen op verschillende dagen zou plannen. Wil je toch 2 lessen op een dag, zorg dan voor een goede conditie en een hele goede lunch/diner!

Wat gebeurd er als ik mijn lessen ingepland heb?

De dag voor de aanvang van je cursus krijg je rond 17:00 een email, hierin staat of het weer goed is om je les door te laten gaan of niet. Gaat je les niet door, dan kun je zelf een nieuwe les inplannen. Heel soms willen wij nog even wachten met de ‘call’ maken, dan krijg je om 17:00 een bericht dat de les op stand-by staat.

Waarom kan ik mijn cursus niet her inplannen?

Je hebt tot 7 dagen voor de aanvang van je cursus alle vrijheid om opnieuw te plannen. Binnen 7 dagen voor aanvang van je cursus staat je datum vast in het systeem. Wil je je datum toch wijzigen? Dat kan tot 2 dagen voor je les kosteloos, per telefoon of email.

Kan ik mijn eigen instructeur kiezen?

Helaas, dat kan niet. We streven er altijd naar om cursisten tijdens een cursus bij dezelfde instructeur te zetten, zodat de instructeur precies weet wat er al gedaan is en waar je goed of juist nog niet goed in bent. In de praktijk lukt dit niet altijd, gezien instructeurs meer cursisten hebben en natuurlijk ook vrije dagen hebben. Daarnaast is het ook best wel goed om een keer bij een andere instructeur les te krijgen, die een frisse blik heeft en je misschien weer hele andere tips en aanwijzingen geeft!

Wat gebeurt er als mijn les gecanceld wordt?

De wind is onze beste vriend, maar soms ook even niet. Het kan zijn dat ten tijde van je geboekte les of cursus de wind niet mee werkt en de lessen niet plaats kunnen vinden of afgemaakt kunnen worden. Je kunt dan je hele of gedeeltelijke resterende les opnieuw inplannen via ons boekingssysteem. 

Let op: op aanbiedingen en betaalde lessen geven we geen restitutie! Kom je van ver of heb je niet de mogelijkheid om lessen te herplannen, kies er dan voor om na je les op locatie te betalen.

BETALINGEN

Hoe betaal ik voor mijn les of cursus?

Via ons online bookingssysteem kan je gemakkelijk zelf je lessen plannen en betalen. Uiteraard kun je ook ter plekke betalen met pin of contant. 

Kan ik met credit card betalen?

Nee, dat kan helaas niet bij ons!

Toch een andere vraag? Laat het ons weten via info@kitesurfschoolzeeland.nl of +31 682088840.